Sequoia

Profitam la maxim de vacanta chiar daca vremea nu e tocmai prietenoasa. Am aflat de ceva vreme, rusine sa-mi fie ca nu stiam de mai demult, ca la noi in judet se afla un mare arbore de sequoia. Asa ca am pornit in cautarea lui.

Si l-am gasit, intr-un varf de deal, pazind mandru imprejurimile.

Povestea lui: “Cel mai impunator arbore din Muntii Apuseni a poposit acum mai bine de un secol la poalele Masivului Vladeasa. Rezervaţia forestieră Arborele de Sequoia este situată pe “Dealul Domnului”, între comuna Săcuieu şi satul Rogojel. Gal Silvestru, un baron ungur caruia ii placea sa studieze pomii, a plantat mai multe specii rare în zonă, precum: sequoia, pinul negru (Pinus Nigra) şi Zada (coniferul cu frunze cazatoare, cunoscuta şi sub numele de Larice sau Larix Decidua). Cei doi uriaşi, privesc cu nostalgie spre varful înzapezit al Vladesei visand la ţinuturile nord-americane de unde au fost adusi.”

Acum eu nu stiu daca e un copac cu doua tulpini sau doi copaci gemeni

Frunzisul foarte bogat, verzui-argintiu, seamana cu niste pene

Cel mai interesant mi se pare cum ii cresc crengi noi, parca cineva a facut gauri in trunchi si le-a implantat apoi acolo

Pe traseu, flora deasa si bogata cu pajisti pline de flori

Coborand inapoi spre masina, pe care am lasat-o la baza drumului forestier care urca spre gigant, pe la jumatatea drumului, cam la 500-800 m de arbore, am gasit un con interesant pe care l-am luat acasa. Cautand apoi pe net am gasit ca e chiar un con de sequoia. Ce-o fi cautand asa departe de copac, ca pe langa el nu era nici urma de conuri.

Si avea si cateva seminte 🙂 Oare or fi viabile? Ramane sa aflam!

8 Comments (+add yours?)

 1. domnuio
  Apr 19, 2017 @ 20:41:28

  Îți doresc succes cu semințele descoperite și apoi să găsești o soluție potrivită gigantului pe care-l vei crește !!!

  Reply

 2. fiordaliso
  Apr 19, 2017 @ 21:02:39

  Candva, o prietena mi-a adus 2 conuri, probabil de aici, inca le mai am. Dar nu am fost curioasa atunci unde este rezervatia, credeam ca e mai departe de noi. Acum, stii ce-mi faci, nu-i asa? Dupa ce trece “mica glaciatiune” musai sa ajung acolo!

  Reply

 3. Dani
  Apr 20, 2017 @ 09:37:29

  Eu stiam de doi arbori de sequoia pe langa Pancota, la Maderat, in judetul Arad. Initial erau trei dar unul a fost ars de traznet. Con de sequoia prima oara vad. Cum te gandesti sa faci semintele sa germineze ? Ai destule ca sa incerci mai multe metode 🙂

  Reply

  • greenzonelife
   Apr 20, 2017 @ 10:02:59

   Pai cate vezi in poza alea is toate semintele. Citisem ca trebuie puse la rece (Cold Stratification) inainte de a le semana, dar avand in vedere ca conul e cules din natura, dupa o iarna naturala, nu cred ca mai e nevoie. O sa le pun doar putin la inmuiat apoi le plantez pur si simplu.

   Reply

 4. Vic
  Apr 26, 2017 @ 16:38:37

  in parcul din Sinaia exista Sequoia.

  in ca/usa am vazut Sequoia datati din anii 400e.n
  asa ca ai timp berechet, si vei lasa urmașilor urmașilor…

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: