Sorg

In weekend ne-am pornit la ZOO Mures, va spun mai multe mai tarziu. Pe drum vad din loc in loc parcele cultivate cu o planta ciudata, necunoscuta mie. Normal ca nu m-am putut rabda si m-am dat jos sa vad ce poate fi acea planta care semana la frunze cu porumbul. Am luat un varf cu mine pentru a-l studia mai amanuntit. Recunosc ca nici eu nu am stiut ce este pana nu m-a lamurit marele internet 🙂 Astfel am aflat ce e si la ce e buna.

boabe

Sorgul este o planta erbacee perena cu inaltimea de pana la 2,5 m, la exterior amintind de porumb. Cea pe care am vazut-o eu cultivata nu avea mai mult de 50 cm si in zona noastra nu cred ca e perena, dar tot e bine ca creste totusi.

Are o radacina bine dezvoltata care patrunde adanc in sol iar radacinile secundare sunt de doua ori mai mari decat ale porumbului la aceeasi varsta. Sorgul este numit si planta – camila, deoarece creste acolo unde o alta planta nu ar rezista. Este cultivat in zonele cu putine precipitatii, deseori neregulate. Deci e buna ca rezista la seceta, ceea ce in zona noastra a fost cam multa vara asta.

Originar din Africa Ecuatoriala este o cereala adaptata la clima calda si uscata. In India si China se cultiva de mai bine de 3000 de ani, unde este si principala cereala pentru paine. In Europa cultura a fost adusa in sec. XV – lea, insa nu a avut raspandire. As fi curioasa ce gust are painea de sorg.

(Sursa informatiilor – Wikipedia)

Se pare ca totusi cineva, sau chiar mai multi, avand in vedere distanta dinte parcelele cultivate cu sorg, s-a gandit ca ar fi o planta rentabila. Ma bucur ca incep sa reapara plantele vechi si uitate 🙂

10 Comments (+add yours?)

  1. 7bvdr
    Sep 17, 2013 @ 08:01:45

    Sorgul conține mai puțin gluten decât grâul și de aceea pâinea de sorg este mai puțin pufoasă. Glutenul este un mix de componente proteice care conferă acea elasticitate a pâinii. Făina din sorg era folosită de sclavii negrii pentru prepararea turtelor ce țineau loc de pâine.

    Offtopic: Știați că grâul din românia este recunoscut internațional pentru conținutul ridicat în gluten ceea ce îi conferă proprietăți foarte bune pentru industria panificației și cu toate acestea pleacă la export ca și “grâu furajer” ?

    Reply

    • greenzonelife
      Sep 17, 2013 @ 08:06:22

      Nici nu ma gandeam ca ar fi vreo pufosenie de paine 🙂 doar asa de gust. Iar la faza cu graul, ca la multe altele, noi suntem fraierii.

      Reply

  2. Iuliana
    Sep 17, 2013 @ 08:10:12

    Scuze, am găsit răspunsul in următorul mesaj!

    Reply

  3. Sorin
    Sep 17, 2013 @ 16:09:24

    Am inceput si eu sa va urmaresc de ceva timp blogul (prin RSS feed) si mi se pare chiar interesant. Felicitari! Cat despre sorg .. ce ar fi interesant .. e sa-l cultive unul dintre cititori (sau dvs) si sa faca o paine de test ca sa stim ce gust are in comparatie cu cea din grau.

    Reply

    • greenzonelife
      Sep 17, 2013 @ 17:49:38

      Poate se gaseste de cumparat pe la magazinele naturiste, macar faina de sorg. Nu m-am gandit sa caut pana acum.

      Reply

  4. simf
    Sep 18, 2013 @ 12:14:08

    arpis international are si faina de sorg, si de hrisca. (cred ca-s in voluntari, oricum, pe langa bucuresti). sorg simplu se gaseste la depozitele cu hrana pentru pasari.

    Reply

    • greenzonelife
      Sep 18, 2013 @ 12:21:44

      Apoi pana acolo nu ma duc pentru niste faina 🙂 Iar chiar la mancare de pasari nu m-as baga. Oricum, cine are drum prin zona e bine de stiut 🙂

      Reply

  5. Mariana
    Nov 11, 2013 @ 18:15:09

    dragii comentatori…. buna seara! ma bucur ca am gasit acest blog…! Dupa subiect….sint in cautare de faina de sorg! De ceva vreme caut aceata faina si chiar ma gindesc sa-mi cumpar o mini-moara si sa o prepar singura. Sint alergica la gluten si de un an de zile ma chinui cu sorgul gasit la furaje…. pe care il separ, spal, usuc si apoi in dau prin ..risnita de cafea si iese un fel de faina….. Totul se tine in borcane de sticla…. Prepararea painii este f simpla si rapida! Rezultatul este un fel de cipsuri f gustoase! Delicioase si f hranitoare! Asta pot sa o garantez…. pt cei interesati …. o sa dau si reteta.. As fi interesata sa gasesc faina adevarata de sorg -rosu sau un hibrid sweetleaf sau tudora.

    Reply

  6. Mariana Ion Xidarakou
    Aug 15, 2015 @ 17:03:48

    Wow! Sint tot eu, Mariana dupa 2 ani cu un alt comentariu despre faina de …SORG!
    PENTRU CEI CARE AU INTOLERANTA LA GLUTEN- este cea mai buna optiune si…..ieftina!
    Intre timp am cumparat si moara de cereale- super buna – macin faina cu putin inainte de a face pinisoarele fara gluten, alias, “cococele”!
    Problemele ce apar cu fainele din comert este ca sint contaminate si poti avea surprize- CITITI INFORMATIILE DE CONTINUT! Si a doua problema este ca si hrisca, meiul si sorgul ca faina se oxideaza f repede..Chiar daca este in termenul de valabilitate ea poate fi oxidata si nu este bine mai ales pt. copii!
    Pentru cei ce sint curiosi sau au o problema cu glutenul va rog sa-mi accesati blogul

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: