Direct de la sursa

Vad tot mai des diverse evenimente in care se incearca promovarea producatorilor autohtoni. Lucru bun, nimic de zis, doar ca din pacate la acest gen de evenimente pretul produselor este cu mult peste adevaratul pret al producatorului si atunci ma intreb daca cei promovati sunt chiar adevaratii producatori.

Sa iti cunosti producatorul trebuie sa mergi in orgada lui, nu sa astepti sa ti se aduca la usa. Astfel cunosti omul, vezi ce si cum face si afli in acelasi timp ca pretul produsului direct de la sursa e cu totul altul decat cel aflat in “cosul zilei” livrat la usa.

Incet, incet, imi gasesc producatori. Am fost la unii, am fost la altii si am ales ce mi s-a potrivit mie. Am ales genul de produs care mi se potriveste si am ales oamenii care imi ofera hrana.

Am pornit pe drumul asta nu neaparat pentru a sustine producatorul local, ci pentru a consuma produse cat mai putin procesate si ambalate.

Pana acum am oua, chiar daca suna sofisticat numele gainilor care le produc – ameraucana, sunt niste gaini fericite, libere si iubite de crescatorul lor, iar ouale le primesc in cofraje pe care le returnez de fiecare data.

Tot de aici am vara: rosii, ardei, vinete si ce vor mai cultiva ei.

De la vecinul lor am lapte de bivolita, din care consum proaspat si imi fac saptamanal branza telemea, kefir si alte derivate.

Am faina de grau certificata bio pe care o cumpar la sac si din care imi fac paine si alte coptaturi.

Tot de la acelasi om muncitor – mainile lui ii tradeaza truda – voi lua faina de porumb, seminte de floarea soarelui pentru hranitoarea pasarelelor si alte bunatati.

Incet, incet, gasesc oameni muncitori care te primesc cu drag in ograda lor si care iti povestesc si iti arata munca lor.

Ma bucur pentru mine ca am acces la ei, ma bucur pentru ei ca pot sa munceasca.

Eu zic ca asta inseamna sa-ti cunosti producatorul πŸ™‚

3 Comments (+add yours?)

 1. cristina
  Oct 23, 2018 @ 14:02:48

  Ai multa dreptate, dar sunt oameni de la oras care nu au posibilitatea de a gasi in preajma lor producatori, asa ca accepta sa li se aduca acasa acel cos zilnic, sau sa cumpere de la “unitatile de desfacere” ceea ce gasesc ca produs autohton. Eu zic ca e bine si-asa, decat deloc.
  Ouale alea imi plac teribil ca aspect! Ca gust eu inca n-am ajuns sa identific diferentele, dar asta este chestie de papile personale.

  Reply

  • greenzonelife
   Oct 23, 2018 @ 14:07:50

   Binele e de mai multe feluri. E bine pentru fiecare cum poate πŸ™‚ Ouale acestea nu sunt cu nimic mai speciale decat cele albe sau maro, diferenta a facut-o doar modul in care sunt crescute gainutele, am avut de ales dintre mai multe surse, si ele au castigat πŸ™‚

   Reply

  • greenzonelife
   Oct 23, 2018 @ 14:12:38

   Nici “producatorii” mei as putea zice ca sunt foarte aproape, pentru unii merg 15 km, pentru altii 30 km, dar fac in asa fel incat sa combin drumul spre ei cu alte placeri: miniexcursii, fotgrafiat natura, cules bunatati din natura πŸ™‚

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: