Chiftelute cu bob

Am inceput sa cultiv bob dupa ce am gasit intr-un magazin de bricolaj un plic deteriorat cu 12 boabe. Normal ca l-am platit pret intreg, mult prea scump oricum, insa m-am bucurat ca l-am gasit si asa. De atunci cultivam bob in gradina bunicilor. In primii ani am pastrat semintele pentru semanat in anul urmator, insa de cativa ani avem destul si pentru consum. Se poate consuma bobul atat cand e verde cat si cand e uscat.

Am pus boabele la inmuiat vreo doua zile 🙂 am uitat de ele, insa s-au umflat atat de bine ca intr-o jumatate de ora au fost fierte.

fierte

Am scos apoi miezul din boabe

curatate

Iese foarte usor, doar strangeti bobul la un capat si miezul iese.

miez

Veti avea o gramada de coji, dar merita efortul. Cojile sunt prea groase pentru a fi consumate. Chiar si de pe bobul verde trebuie curatate cojile.

coji

Adaugati cativa catei de usturoi, zdrobiti, dupa gust. Apoi sare, piper, boia si putin ardei iute 🙂 doua oua si doua linguri de faina.

aluat

Puneti cu lingurita aluat in ulei fierbinte si prajiti pana se rumenesc

prajite

Le puteti manca ca atare sau cu salata sau vedeti voi cum va plac. Noi le-am mancat pur si simplu 🙂

chiftele

8 Comments (+add yours?)

  1. vasi
    Jan 09, 2014 @ 11:44:15

    Cu bobul am facut cunostinta in copilarie, noi stand in Craiova iar tata fiind din jud.Vaslui de bastina, cand faceam vacantele acolo, la bunica. Cel putin o data pe saptamana ne facea bors de bob. Grozav!!!!
    Dupa ani, cand mi-am facut gradina, tata mi-a adus din Moldova cateva boabe si le-am semanat. M-am bucurat atunci si de frunze in salata si de boabe in bors, dar nu am oprit atunci seminte. Anut trecut am cumparat si din 7 boabe mi-au iesit 4 si alea vai mama lor, asa ca bobul de la tine va gasi un loc de cinste in gradina mea si poate atunci ma voi lauda si eu cu retete minunate.
    Pupici!

    Reply

    • greenzonelife
      Jan 09, 2014 @ 11:51:55

      E o leguma interesanta. Eu am mai facut frecat, ca si fasolea. Pacat ca miroase destul de neplacut cand fierbe. Sa ai grija ca varfurile plantei sunt foarte apreciate de paduchi negrii si afide. Sa ciupesti varfurile inainte sa le atace altfel recolta va fi compromisa, sau sa le stopesti cu ceva contra paduchilor. Daca nu au apucat paduchii la ele, varfurile pot fi consumate ca si spanacul.

      Reply

  2. vasile
    Jan 09, 2014 @ 14:16:34

    Foarte interesant mod de preparare. Eu am in gradina dar n-am facut decat salata cu ceapa rosie, putin ulei de masline si cateva feliute de rosii pentru decor. Fiind din familia leguminoaselor bobul imbogateste solul in azot asa ca dupa cultura lui merg excelent tomatele, rosii sau vinete. O zi buna.

    Reply

    • greenzonelife
      Jan 09, 2014 @ 14:19:57

      Noi l-am pus in sir indian pe o latura a gradinii, nu prea reusesc sa-i conving pe bunici de rotatia culturilor 🙂

      Reply

  3. Mihaela C.P.
    Jan 09, 2014 @ 18:53:47

    Asta chiar e o noutate , bobul :).Interesant!

    Reply

  4. Dani
    Jan 09, 2014 @ 21:21:35

    Noi il mancam mai mult la taverna, fiindca e greu de preparat, dar se gaseste peste tot de cumparat, acum uscat, in vara si din cel proaspat. Atentie la persoanele cu lipsa de G6PD, nu se recomanda sa manance bob, ca sa nu pateasca crize hemolitice …

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: