Legume si temperaturi

M-am documentat putin si iata ce a iesit

temperaturi

Cu putina protectie eu zic ca multe le putem ierna si pe la noi 🙂

8 Comments (+add yours?)

  1. Elisa
    Oct 24, 2014 @ 15:22:03

    A, despre asta era vorba? Eu am crezut ca pot fi crescute legume iarna, din seminte. Asa, ca rezista, multe rezista iarna si la ger. Eu am salata de toamna care sta bine mersi in zapada si in ger si primavara se inverzeste si face capatana. Patrunjelul sta in zapada iarna si ma duc, dau zapada la o parte si culeg frunze verzi. Brocoli si kalele, deasemenea. Dar inseamna sa fie deja mari, crescute, maturizate cand vine iarna. Salut cu drag 🙂

    Reply

    • greenzonelife
      Oct 24, 2014 @ 15:26:32

      Pai despre asta era vorba 🙂 tu se pare ca deja cultivi legume iarna, adica mai ai legume proaspete in gradina si in timpul iernii, ceea ce multi nu au, iar eu incerc sa gasesc cat mai multe astfel de legume, care sa traiasca peste iarna.

      Reply

      • Elisa
        Oct 24, 2014 @ 20:48:00

        Si spanacul semanat in septembrie astfel ca acum sa fie frunzele maricele. La primavara face frunze cat urechile elefantului (ca mangoldul ). Telina de asemenea, daca nu ti-o mananca cineva in pamant, ai frunze toata iarna si primavara radacina cruda (de ras cu mere ).

        Reply

  2. Carmen
    Oct 24, 2014 @ 15:36:05

    Și napii, ÃŪn mod sigur.
    Iar ÃŪn iarna asta, eu testez prazul.

    Reply

    • greenzonelife
      Oct 24, 2014 @ 15:40:30

      Asa te vreau 🙂

      Reply

    • nelucraciun
      Oct 24, 2014 @ 23:14:02

      Acum doua ierni, cand am avut minime bine sub -20 grd.C, dar si un strat generos de zapada, am avut un fir de praz pe care, la inceputul iernii, l-am transplantat in gradina si care a traversat cu succes iarna, primavara a inflorit si a facut seminte. Iarna trecuta cand, cu excceptia a doua dimineti cu – 8 grd. C, nu am avut minime mai mici de – 5 grd. C, si nici cine stie ce zapada, alte doua fire de praz, pe care le-am lasat in gradina, au traversat cu succes iarna, ulterior inflorind si fructificand. Au mai traversat iarna trecuta, in stare verde, usturoiul Rocambole, usturoiul salbatic, salata, ceapa hagima, ceapa egipteana, patrunjelul, telina de petiol, macrisul, mai multe plante de varza si de gulie, din care am lasat cate una, au crescut mari, cca. 1,5 m, au inflorit si au fructificat, traiesc si acum. Varza a facut, de-a lungul tulpinii, cateva capatani micute, ceva in genul verzei de Bruxelles. Sunt curios ce va face varza in aceasta iarna si mai departe – totusi este o planta bianuala. Am mai avut, experimental, cereale- grau, alac si secara care, in mod firesc, sunt plante care traverseaza iarna.
      Am mai avut plante si in solar si sub un tunel improvizat din cateva arcuri din fier beton de 6 mm si folie de polietilena. In tunel am avut si sfecla rosie, de la care, spre primavara, am recoltat non stop frunze proaspete dar si cateva plante de facelia rasarite spontan. Facelia am avut si in aer liber, dar a crescut mai greu decat cea de sub tunel. Papadia, care este considerata si leguma, traverseaza cu succes iarna, uneori are si flori. S.a.m.d., s.a.m.d.
      Anul acesta voi testa si bobul, mazarea de iarna, mizuna, minutina, cresonul de iarna, salata minerului, mustarul rosu, grasita siberiana, as mai incerca si altele dar ma tem sa nu fie prea tarziu pentru semanare, chiar in spatii protejate neincalzite (solar, tunele).
      Iarna, pe langa temperaturile scazute, mai intervine ceva: scurtimea zilei si nebulozitatea accentuata.

      Reply

      • greenzonelife
        Oct 25, 2014 @ 08:28:20

        Adica se poate si in clima noastra, multumim de informatii 🙂 si bafta cu restul plantelor ce vrei sa le iernezi.

        Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: