Kefir – procedeu

Procesul obtinerii kefirului cu granule de kefir e cat se poate de simplu. Trebuie doar sa pui granulele intr-un borcan cu lapte la temperatura camerei si sa astepti 24-48 ore. Eu merg pe 24 ore pentru ca astfel kefirul nu e asa de acru. Dupa 24 ore arata asa

kefir prins

Se amesteca continutul borcanului cu o lingura de lemn sau plastic si se strecoara printr-o sita de plastic

granule

Trebuie evitat contactul granulelor cu metalul, probabil din considerente chimice, acestea fiind acide pot interactiona cu metalul. Dupa ce se strecoara kefirul, se toarna intr-un borcan curat si se pastreaza la frigider. Are o consistenta lichida-cremoasa si un gust placut acrut

consistenta

Granulele de kefir se pun inapoi in borcanul in care s-a format kefirul, nu e nevoie sa se spele nici granulele nici borcanul, cel putin nu neaparat de fiecare data. Resturile de kefir de pe borcan si granule vor ajuta in urmatorul proces de formare al kefirului.

din nou

Se umple borcanul cu lapte si se pune capacul, dar nu inchis ermetic, pentru a putea intra si putin aer. Puteti pune si doar un prosop curat pe gura borcanului

la prins

Se lasa din nou 24 de ore dupa care se repeta procesul de strecurare al granulelor.

Pana acum l-am mancat fix ca pe un kefir din comert: cu cereale, mixat cu fructe sau baut pur si simplu. E foarte racoritor si gustos.

Cand plec de acasa, cum ar fi in weekend, pun granulele in putin lapte, cat sa le acopere, intr-un vas inchis ermetic si le bag la frigider.

5 Comments (+add yours?)

 1. Diana
  Mar 15, 2016 @ 19:05:01

  Arata f. bine, cred ca e delicios. Noi cumparam din Lidl. Acum as avea o sursa de lapte direct de la vaca si poate voi cauta si eu ciupercute. Insa ce faci cu ele daca pleci o perioada mai luga de acasa? (7 zile, de ex, in concediu). Tin bine in lapte?

  Reply

 2. Diana
  Mar 15, 2016 @ 21:09:58

  Aha. La congelator n-as risca, e totusi un organism viu :)).
  Apropo, azi am facut zahar cu violete (toporasi) si acum am pus de otet aromat si sirop.
  La zahar am pus floricelele cu totul, nu am separat petalele. Imediat dupa amestecatul in robot avea un usor iz de iarba, insa acum, cand se usuca, parca reapare mirosul specific :). La al tau cam cat a tinut aroma in borcan?

  Reply

 3. Diana
  Mar 15, 2016 @ 21:41:53

  😀

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: