Start la lucrarile de toamna in balcon

Azi m-am tuns. Nu ma mai suportam. Si cum eu am beneficiat de acest lux am zis ca e timpul si pentru plantele mele sa beneficieze de un tuns.

Am luat-o usurel si am inceput cu merisorii. Before and after 🙂

Apoi a venit randul Zephyranthes-ului care saracul a fost cam neglijat vara asta si s-a cam inghesuit. L-am curatat si pe el de funze moarte si l-am tuns putin. Poate la primavara voi avea mai mult loc sa-l mut si sa-l separ.

Dupa ce le-am tuns le-am udat bine de tot si le-am lasat in apa sa se sature pamantul, mai ales merisorii care sunt plantati in turba si care s-a cam uscat peste vara din cauza udarilor sporadice si a temperaturilor inebunitoare din balconul meu. Urmeaza si altele, acum ca mi-am intrat in mana :). La mine e mai greu pana ma pornesc.

Dupa aia sa vad unde mai gasesc un coltisor pentru a pune iar bulbii de zambile si muscari.

10 Comments (+add yours?)

 1. cristina
  Oct 03, 2012 @ 06:39:46

  multumesc pentru ca mi-ai spus cum se numeste Zephyranthes-ul. eu ii spun pe romaneste ceapa ciorii, dar nu stiam numele lui adevarat.

  Reply

  • greenzonelife
   Oct 03, 2012 @ 06:50:15

   Prefer sa folosesc denumirile in latina ale plantelor de cele mai multe ori pentru ca asa sti sigur ce planta ai. Denumirile populare depind de zona, fiecare le zice in alt fel si la urma nu mai sti despre ce planta e vorba. La cele comune nu se pune problema, dar cele mai speciale e mai bine sa sti si denumirea stiintifica.

   Reply

 2. Mihaela C.P.
  Oct 03, 2012 @ 19:20:46

  La mine Zephyrantes sau ceapa ciorii , eu nu stiam de ceapa ciorii, asta ziceam ca e denumirea unor branduse salbatice, se inmultesc atat de tare incat intr-o primavara cand sa le scot de la beci afara, am gasit jardiniera sparta.Se umflasera atat de tare in jardiniera , incat au dat pe din afara :).

  Reply

  • greenzonelife
   Oct 03, 2012 @ 21:27:40

   Eu nu le-am separat pana acum, am pus doar cateva intr-o jardiniera mare si acolo le-am lasat in voia lor. Anual asta insa asa de tare s-au inghesuit ca nici macar flori nu au mai facut.

   Reply

 3. Dani
  Oct 04, 2012 @ 10:52:23

  Spor la treaba ! O sa-ti fie mai mare dragul, sa stai in balcon printre asa glastre si jardiniere dichisite 🙂

  Reply

 4. phlox
  Oct 21, 2012 @ 18:26:07

  Grinzonlaif, imi place la tine. E placut si confortabil. Si multe lucruri interesante.
  Am o micuta observatie. Ai tuns rachiteaua, nu merisorul. Accea este rachitea. Merisorul este o tufa mica (max. 35cm), erecta, ramificata. Foarte des se face asceasta confuzie. Sunt un fel de rude apropiate 😉
  Sa ia spor si multe multumiri!

  Reply

  • greenzonelife
   Oct 21, 2012 @ 19:36:35

   Multumesc de aprecieri si bine ai venit :). Sigur e merisor, vaccinium macrocarpon, am si mancat merisoare din el 🙂

   Reply

 5. phlox
  Oct 21, 2012 @ 20:15:19

  🙂 🙂 Eu stiu ca merisorul este vaccinium vitis idaea, iar rachitelele sunt vaccinum macrocarpon. Am mai vazut ca celui pe care-l stiu eu drept merisor, in unele locuri il gasesc ca “afin rosu”!
  In fine, la urma urmei nu este atat de important sub ce denumire il mancam, la cat ii de fain!! 🙂 🙂 🙂 nu?
  Cel pe care-l am eu, de trei ani nu vrea sa-mi faca roade, neam! Merisorul, (ma rog, asa zisul afin rosu) mi-a facut, dar cranberryul – nu. Oare de ce? Nu pricep. I-am creat conditiile pe care le cere (nisip+turba+pamant de gradina nu prea imbogatit), nu-l ingras cu nimic, ca stiu ca uraste ingrasamintele, are ore bune de soare…sa fie devina erica? ea este cea care-l cam inghesuie…..? Nu stiu ce sa zic. Ma uit la al tau, vad cum sade confortabil nevoie mare in ghiveci si face ce stie el mai bine: fructe. Ma bucur pentru tine, macar…:) 🙂 🙂

  Reply

  • greenzonelife
   Oct 22, 2012 @ 07:18:07

   Eu le stiu de merisor pe ambele :), vaccinium vitis idaea ca merisor comun sau afin rosu, iar vaccinum macrocarpon ca merisor mare, de cultura. La ai mei le-am cumparat pamant de Ericaceae, i-am pus cate unul in ghiveci mare de diametru cam 50 cm, i-am udat mereu sa le fie ud bine pamantul tot timpul iar florile le-am polenizat manual cu o pensula pentru ca balconul are plase ca sa nu fim atacati de viespile care au cuib fix in izolatia de deasupra balconului nostru 🙂

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: