Ploua

Ploua in sfarsit dupa atatea zile toride. Dar ploua linistit si indesat. A apucat sa se racoreasca putin vremea si nu a fost furtuna. S-a mai racorit pe seara si la mine in balcon asa ca m-am apucat sa fac ce mi-am propus de vreo doua saptamani, sa tund lavanda. Lavanda mea fara flori, am aflat in cele din urma si ce fel de lavanda e, Lavandula x allardii.

Mie imi place si daca nu face flori, miroase foarte puternic si nu e pretentioasa deloc. Poate daca ar fi in gradina ar si inflorii. Si daca tot am tuns-o, ca se facuse de aproape un metru, am pus si niste butasi, asa ca sa fie. Bine, nu doar cativa, mai muti, de fapt am pus tot ce am tuns. Trei tavite de minisere pline, vreo 40 de fire in fiecare.

Dupa ce am tuns varfurile, le-am scurtat sa fie doar de 15-20 cm apoi am jumulit frunzele de la baza, le-am bagat apoi in pudra de hormoni (de cand am descoperit-o sunt dependenta de ea) si le-am pus in pamant amestecat cu nisip. Am dus apoi tavitele in cada si le-am udat zdravan cu dusul sa se imbibe bine pamantul. As fi vrut sa le pun capacele inapoi la minisere dar n-au mai incaput ca unii butasi erau prea inalti, asa ca le-am lasat asa pana dimineata ca oricum e racoare. Maine o sa gasesc o modalitate sa le acopar.

Dureaza cam 4 saptamani pana prind radacini si pot fi mutati in ghivece sau jardiniere. Stiu asta de anul trecut cand am pus vreo trei ture de butasi toata vara. Asa ca dintr-o planta m-am ales cu trei jardiniere si acum cu inca trei minisere pline. Cred ca ma apuc de “produs” lavanda 🙂

7 Comments (+add yours?)

 1. cristina
  Jun 26, 2012 @ 05:52:38

  ce pudra de hormoni? ce pudra de hormoni?

  Reply

 2. irenadaiana
  Jun 26, 2012 @ 11:13:57

  Cristina , iar mi-ai luat-o inainte 🙂
  Green , ce pudra de hormoni? De unde ? Cum? Cat? Merge la orice? (Planta , ma refer 🙂 )

  Reply

  • greenzonelife
   Jun 26, 2012 @ 12:02:29

   Pudra de hormoni este un praf care ajuta butasii sa e inradacineze. Este de doua feluri, pentru butasi lemnosi si butasi ierbacei. Exista mai multe marci dar eu folosesc Radistim si sunt foarte multumita. Exista de cumparat prin orice farmacie veterinara si e relativ ieftin. Avand in vedere ca nu veti folosi toata cantitatea, un plic va poate tine ani de zile, depinde cati butasi puneti, iar ca sa nu se deterioreze eu il pun in cutii de medicamente din acelea care au granule de silica gel in dop pentru a-l feri de umezeala. Sincer l-am folosit si dupa data expirarii si a fost ok tinut astfel.

   Reply

 3. simf
  Jun 29, 2012 @ 05:14:08

  probam, probam, ca dupa cate vad merita.

  Reply

 4. irenadaiana
  Jul 04, 2012 @ 20:55:20

  farmacie veterinara zici! Hmmm. Maine ma infiintez. Multam Green! 🙂

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: