Eliberare

Gata, de fapt aproape gata. Am eliberat balconul, o parte din el azi, restul maine. Azi am dat  o fuga la bunici de le-am dus rasadurile de rosii, era urgenta maxima ca nu mai aveam loc sa arunc un ac iar la unele plante abia daca mai ajungeam sa le ud. Asa ca am umplut masina cu plantute si dusi am fost. Maine urmeaza dovleci, dovlecei si ardei, in mare parte iuti ca sunt favoritii mei 🙂

Astfel am reusit sa descopar ca santolina si trandafirii sunt plini de boboci, saracii de ei, nu am mai avut ochi pentru ei in ultimele zile 🙂 doar rasaduri am vazut, udat seara si dimineata, ca la temperaturile din balconul meu se coceau pur si simplu daca saream o udare. Menta a trebuit si ea tunsa. Am mutat si ras-mutat ghivece pana le-am gasit locul potrivit la fiecare. Pentru a tine toate rsadurile la lumina am inghesuit multe plantute pe rafturile de jos unde incepusera sa sufere, acum si-au recapatat locul.

Am mai facut o achizitie, niste tuberculi de topinambur, am pus cate 1, 2 sau 3 in cate o galetuta, in functie da cat au fost de mari, si m-am ales cu 5 galetute, sper sa nu creasca foarte mari.

Am mai semant flori, am luat un butas mic de la dafin, ca avea o crenguta care nu-mi placea mie cum sta.

Am reamenajat acvariul, pus nisip si umplut cu apa, acum e in stadiul de asteptare 🙂 poate pe saptamana viitoare vor aparea si pestisorii.

Mor de spate, asa ca somn usor 🙂

8 Comments (+add yours?)

 1. Iulia
  May 12, 2013 @ 05:47:48

  Topinamburul creste foarte inalt. Chiar si 2 m. Este ruda cu floarea-soarelui.

  Reply

 2. ilincaotgramesti
  May 12, 2013 @ 07:12:18

  Vai de mine, ai grijă foarte mare ce faci cu el. Dacă nu confund, este o plantă extremă, extremă. Este foarte greu de ținut sub control. Este foarte rezistentă, se înmulțește extraordinar de tare și călătorește pe sub pământ.

  Când mi s-a spus nu am crezut. Eram chiar bucuroasă că am găsit o plantă care va birui o buruiană rea, de talie înaltă și ea, pe care n-o mai puteam vedea în fața ochilor.

  Vad pe net ca este o descoperire recenta si ca are multe utilizari. Poate s-o cultivi doar în recipienti. Altfel este o pacoste extrem de invadanta.

  Reply

  • greenzonelife
   May 12, 2013 @ 19:47:10

   Stai linistita, nu e chiar atat de grav. Nu calatoreste, singura problema e ca la recoltare, orice tubercul ramas in pamant va forma o noua planta, cee ce la urma urmei e un lucru bun, nu mai trebuie in anul urmator sa-ti faci griji sa o plantezi 🙂 Nu e o decoperire recenta, e o planta veche, uitata si nemaifolosita din cauza aparitiei cartofului. Lumea s-a modernizat si s-a lenevit, tuberculii fiind mai greu de curatat decat cartofii si in plus, nepreparata corect poate da efecte de balonare si gaze. A devenit o planta la moda doar din cauza celor care incearca sa readuca aceste plante uitate din nou in prim plan si sa le puna in valoare calitatile, si ele uitate. La fel este si cu bobul si cu multe altele.

   Reply

   • ilincaotgramesti
    May 13, 2013 @ 05:33:45

    Atunci cand am adus-o în grădina nu știam că este comestibilă deci nici nu mi-a trecut prin cap să scormonesc după tuberculi și ceea ce am pățit este descris în postarea de mai sus. Se întinde ca pecinginea și dacă încerci s-o stârpești într-o parte apare mai încolo.

    Uite ce se spune despre ea aici http://www.revista-ferma.ro/articole-horticultura/topinamburul-in-cultura.html, ma refer la fragmentul “Este o specie foarte viguroasă cu mare tendinţă de invadare în mediul ambiant, devenind o buruiană destul de dificil de combătut.”

    Dar dacă tot îmi mănâncă sufletul că nu mai pot scăpa de ea voi încerca să pun și cu bună voie câteva într-o parceluță mai afânată să văd și eu la toamnă ce gust au tuberculii.

    Reply

    • greenzonelife
     May 13, 2013 @ 07:06:50

     Sunt mai multe specii, cele salbatice sunt mult mai invazive si cu tuberculi mici si nodurosi, cele de cultura, sunt mai cu bun simt si cu tuberculi mai marisori si nu foarte nodurosi 🙂 Din cate imi amintesc eu de cand eram mica, seamana la gust cu gulia daca e consumat crud, fiert nu mai stiu.

     Reply

 3. Nina
  May 12, 2013 @ 20:10:17

  Te inteleg. Asa am simtit si eu cand am scapat de primele rasaduri.. Dar mereu apare ceva nou si tentant de achizitionat si iar raman fara spatiu. Azi, de exemplu, o draga prietena mi-a adus din Bucovina trandafir de dulceata -o tufa de 1,5 m cu radacina! Pana ajunge in gradina va sta frumusel in ghiveci. 🙂

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: