Pui de violeta

In urma cu patru ani am primit de la colegele de la job o violeta. De atunci a tot inflorit, indiferent de anotimp, cu mici pauze de cateva saptamani. Vara asta am zis sa o revigorez putin si sa-i mai pun niste pamant proaspat. Am curatat-o de frunzele uscate si am umplut ghiveciul cu pamant proaspat. Insa in urma acestei operatiuni, din gresala, am rupt si 4 frunze sanatoase. Stiam ca violeta se poate inmulti prin frunze, asa ca am implantat fiecare frunza intr-un paharel cu pamant si le-am udat din cand in cand. Azi cand le-am udat am observat ca doua din ele au puisori

frunza1

frunza2

celelalte doua mai asteapta

frunza3

frunza4

Iar plantuta mama se simte foarte bine dupa adaugarea de pamant proaspat

violeta

Iarna asta o sa am pervazul plin de violete 🙂

6 Comments (+add yours?)

  1. Claudia Maria Manea
    Aug 10, 2016 @ 20:23:49

    Sa creasca mari puisorii! 🙂

    Reply

  2. Nio
    Aug 10, 2016 @ 22:56:16

    Violetele mi se par cele mairezistente plante de apartament. Eu prind violete tot timpul anului, din orice frunza pe care o iau de pe unde gasesc o culoare noua pe care nu o am. Pun frunzele in paharul cu apa, de preferat apa purificata (din orice aparat care are si filtru de osmoza), pt ca aceasta apa nu se strica si nu lasa frunza sa putrezeasca daca mai uit sa-i schimb apa cu zilele :D. Face radacina in scurt timp, o las pana face frunzulite in apa, apoi le plantez in ghiveci, cat se poate de deasupra, nu la adancime pt ca iese foarte greu la suprafata sau nu mai iese (am patit si asa). Nu trebuie apasat pamantul pe langa radacinute decat foarte usor, pt ca se prinde oricum. Cand mai capata vigoare, mai adaug putin pamant in jurul radacinii. Dintr-o frunza vor iesi mai multi pui, nu doar unul, si nu trebuie lasati toti la un loc pt ca se face atat de mare stuful de frunze, incat greu infloreste. Cand se maturizeaza planta si se invechesc frunzele de dedesubt (primele frunze), le rup ca sa stimulez inflorirea si, asa, infloresc aproape tot timpul.
    La fel procedez si cu Gloxinia care mi se pare superba, o minune de floare. “Pacatul” gloxiniei este acela ca dupa ce infloreste un rand, doua de flori, devine rahitica si slabeste in puterea de a mai face flori la fel de mari si frumoase ca prima si a doua oara. Dar, dupa ce infloreste, ii rup iar frunze si le pun in apa la facut radacini. Gloxinia face un fel de cartof ca radacina si trebuie lasata frunza in apa pana face acel cartofior, ca sa aiba mai multa putere, pt ca firisoare de radacina face repede, dar pentru cartofior, mai trebuie lasata in pahar. Se planteaza la fel, cat mai desupra pamantului. Cartofiorul creste pana ajunge in pamant chiar la dimensiunea unei nuci si mai mare chiar. Dar si din planta veche, chiar daca pare ca nu mai are viata, tot va da daca e lasat cartofiorul in pamant, dar foarte greu da si nu mai face florile asa mari ca la-nceputl perioadei ei de viata.
    Si violetele, si gloxinia, fac parte din aleeasi familie de plante si se fertilizeaza cu acelasi fertilizant. Dupa mine, cei mai buni fertilizanti ever :p sunt cei produsi de firma Chempak, care, pentru violete au NPK 12-36-14, incomparabil cu ce gasim prin supermarketurile de la noi, dar, din pacate, in Romania nu am gasit. Fertilizantii nostri sunt slabuti, dar, in lipsa de ceva f.bun, ne multumim cu ce gasim.
    Mare atentie cu violetele si gloxinia, de verificat tot timpul sa nu faca paduchi in pamant. Se intampla asa cand sunt udate prea mult. Trebuie observat cu atentie pamantul si se vad cum misuna, albe si nelinistite. Atunci trebuie actionat imediat cu un insecticid (eu il iau din carrefour, un flacon alb cu pulverizator, solutia gata preparata pt aplicat). Dintr-o singura aplicare dispare inamicul. 🙂 Gata, v-am impartasit putin din experienta mea cu acidofilele violete si gloxinii, cele mai spectaculoase floricele de apartament. 🙂

    Reply

  3. o femeie
    Aug 11, 2016 @ 10:02:08

    ani de zile am iubit violetele, si pe unde mergeam, luam cate o frunza, de ajunsesem sa am pervazuri integi 😀
    O mica remarca: ai spus ca ai udat frunza din cand in cand. Recomand udatul des sa mentina pamantul umed, pt inradacinare. Vad ca ai facut corect de des ca ai si muschi/licheni verzi la supr. pamantului de violete (asta e un indiciu al umezelii). In rest, violetele le mai udam prin scufundare in ligheanul cu apa, cateva minute, sa se inmoaie pamantul si ghiveciul (de teracota), faceam asta ca nu reuseam sa ud altfel fara udarea frunzelor …..

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: